21 & 22 april 2024 | Evenementenhal Gorinchem 

Waarom wordt het grijze haar van je klant geel?

Voor klanten die hun zilveren lokken omarmen, kan een verrassend probleem ontstaan: hun grijze haar wordt geel. Verre van de gezonde tint die velen zich voorstellen, kan het begrijpen van de oorzaak je klanten helpen geïnformeerde keuzes te maken over hun haarverzorgingsroutine en levensstijl om vergeling te voorkomen.

We spraken met de experts om te begrijpen wat ervoor kan zorgen dat grijs haar geel wordt en om tips te krijgen om op een zelfverzekerde manier de natuurlijke grijze kleur te behouden.

Waarom wordt grijs haar geel?

“Grijs haar kan een gele tint oppikken uit de omgeving, hard water, sigarettenrook, de zon en pigment in haarproducten,” zegt Claire Egerton van C.E Hair, East Wittering. Colette Roots, Balayage & Blonde Colour Specialist, vertelt ons ook dat het niet alleen de omgeving is die vergeling bij grijs haar kan veroorzaken: “Medicatie, dieet en genetica kunnen een rol spelen bij de kleur van het grijze haar van klanten, en dit betekent dat de beste aanpak om dit te voorkomen afhangt van het specifieke haartype, de omgeving en levensstijl van je klant.”

Tim Scott-Wright, eigenaar van The Hair Surgery, waarschuwt ook dat, net als bij alle haartypes, overmatig gebruik van verwarmde tools de kwaliteit en kleur van het haar kan beïnvloeden: “Overmatig stylen met hoge hitte, zoals föhns en stijltangen, kan leiden tot het vergelen van grijs haar, dus ik zou aanbevelen de hoeveelheid warmte die klanten gebruiken te verminderen.” Mark Blake, Nioxin Ambassador en wereldwijd bekende tricholoog, vertelt ons dat schade door stijltangen bekend staat als “bronzing”: “Dit is het effect van thermische degradatieveranderingen van een aminozuur genaamd tryptofaan. Hoge temperaturen op het haar brengen een warme gloed naar voren, dus er moet altijd een hittebeschermer worden gebruikt met stijltangen om het haar te beschermen.” Mark vertelt verder dat zonlicht een gele gloed produceert in grijs/wit haar, bekend als ‘foto-vergeling’, waar UVB-stralen het haar binnendringen en fotoveroudering van kynurenine (een metaboliet van het aminozuur tryptofaan) veroorzaken. “Grijs/wit haar heeft weinig of geen pigment en neemt kleur op van externe factoren zoals koper in water uit oude leidingen, hard water, chloor, oliën van de hoofdhuid en oliën van plekken waar mensen hun haarborstels niet vaak genoeg wassen.”

Wat kunnen klanten doen om vergeling te voorkomen?

Er zijn verschillende stappen die klanten kunnen nemen om te voorkomen dat hun grijze haar geel wordt. “Zorg ervoor dat je klant een douchekop heeft die helpt bij het filteren van onzuiverheden die vergeling van het haar kunnen veroorzaken. Ik zou ook aanraden een UV-filter spray te gebruiken. Mijn persoonlijke favoriet is Schwarzkopf Professional BLONDME Blonde Wonders Glaze Mist,” zegt Coral Jade van Coral Jade Hair and Beauty. Coral raadt ook aan dat klanten gekleurde shampoos en conditioners vermijden, omdat deze zijn ontworpen voor blondines. “Hier gaan veel mensen met grijs haar de fout in, ze gebruiken een shampoo voor blondines die kleurtonende stoffen zoals goud kan bevatten die hun prachtige grijze haar kunnen verkleuren. Ze kunnen ook bleekmiddelen bevatten die je “peper”-haren warm kunnen maken omdat het donkere haar wordt opgelicht en warmte onthult.”

Claire vertelt haar klanten om een verhelderende of detox-shampoo te gebruiken om productophoping, hard water en chloor te helpen verwijderen, en voegt eraan toe dat een zilveren shampoo of haarmasker de gele tint zal helpen tegenwerken, waardoor een helderder, schoner grijs ontstaat. “Vermijd dagelijks gebruik om een lila tint te voorkomen,” waarschuwt ze.

“Ik zou klanten adviseren een hittebeschermer te gebruiken bij het gebruik van stijltangen, en producten met een UV-beschermer te gebruiken als ze in de zon zijn. Nioxin 2,4 en 6 bevatten UV-beschermers,” zegt Mark, en voegt eraan toe dat toners zoals het True Grey-assortiment van Wella Professionals zullen helpen om het geel in het haar van klanten te verbergen.

Bron: Jones, S. (2023, December 7). Why is your clients grey hair turning yellow? Hairdressers Journal – Hair Industry News, Trends and Business Advice.

Vond je dit artikel leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

<< Gerelateerde berichten >>

Laat een reactie achter

Scroll naar top

Belangrijke update

Met pijn in ons hart hebben wij de keuze moeten maken om The Hair X-perience, die gepland stond op 21 en 22 april 2024, te annuleren. We waarderen iedereen die zich heeft ingezet om van The Hair X-perience een succes te maken, helaas hebben we het tij niet kunnen keren.