21 & 22 april 2024 | Evenementenhal Gorinchem 

De ANKO komt met een expositie over maatschappelijke kappers.

De ANKO is ook aanwezig op The Hair X-perience en zal een expositie vertonen over maatschappelijke kappers. Enkele verhalen die zij zullen vertellen zijn:

Knippen in de gevangenis

Een stoere vrouw, zo kun je Saskia Schriemer wel omschrijven. Eentje die houdt van het kappersvak, maar vooral ook van uitdagingen. Elf jaar geleden trok ze de stoute schoenen aan; ze nam ontslag bij haar toenmalige werkgever en besloot als zelfstandige aan de slag te gaan. Ze kwam niet alleen bij mensen thuis terecht, maar ook in de gevangenis waar geen dag hetzelfde is, en geen verhaal te gek is.

Knippen in een verpleeghuis

Met de ouderwetse kleur groen, het warme hout en de ­nostalgische zwart-wit foto’s aan de muur, waan je je in een huiskamer uit de jaren ’60. Zelfs een ouderwetse radio en een Aap, Noot, Mies-bord zijn onderdeel van het interieur. We zijn in de Qioz kapsalon in het Verpleeghuis Westhoff in Rijswijk. De kapsalon is speciaal ingericht voor ouderen met dementie en bewoners met een lichamelijke beperking.

Project Streetmirrors

De Amsterdamse hulpverleners Hanoch Limahelu en Garrick Croes sjezen met hun bakfiets kriskras de stad door om dak- en thuislozen te knippen. “Na een knipbeurt zien mensen er gewoon weer goed uit en voelen zich vaak beter.”

Iets kunnen betekenen voor iemand in een kwetsbare positie. Dat drijft Hanoch en Garrick elke dag weer in hun rol als hulpverleners. Zij leerden elkaar in 2008 kennen toen zij beiden bij de crisisopvang in Amsterdam werkten. Vanaf dat moment werken ze samen – op dit moment bij een instroomhuis van het Leger des Heils – waar ruim vijftig dak- en thuislozen worden opgevangen. Daar zetten zij ook hun project ‘streetmirrors’ op – een initiatief om deze groep mensen van een gratis knipbeurt te voorzien.

Knippen in een hospice

Gert Huisman kwam in de ANKO Kapperszaken van december 2021 al even voorbij als de kapper van Jacco Vonhof (de voorzitter van MKB-Nederland) die hij knipt in zijn salon Hair in the City in Zwolle. Ook knipt deze kapper al een aantal jaar als vrijwilliger bij een hospice in Zwolle. Hoe is het om mensen te knippen die niet lang meer te leven hebben? “Mensen hopen vooral nog een mooie tijd te hebben met hun dierbaren.”

Knippen van mensen met een (meervoudige) beperking

Mirjam de Zinger leidde een onbezorgd leven: ze hield van haar werk als bedrijfsleider in een kapsalon, was gelukkig met haar man en werd in 2007 ook nog eens zwanger. Ze had nooit kunnen vermoeden dat het zo mis kon gaan.

Dolblij was ze en ondanks dat Mirjam uitkeek naar het moederschap, was ze ervan overtuigd dat ze in de kapsalon zou blijven staan; ze had altijd al een kinderwens gehad, maar haar werk zou ze nooit opzeggen. Een jaar later deed ze dat toch, om voor haar zoon te zorgen. Miles bleek meervoudig gehandicapt te zijn en de verwachting was dat hij niet oud zou worden. In 2015 overleed hij. Van iedere dag zorgen veranderde Mirjams leven in een grote leegte. Al snel pakte Mirjam de kappersschaar weer op en star e ze een wel heel bijzondere kapsalon: Salon8, waar ook mensen met een (meervoudige) beperking geknipt kunnen worden. Een eerbetoon aan Miles, die maar acht jaar mocht worden.

Volg onze social media

Vond je dit artikel leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

<< Gerelateerde berichten >>

Laat een reactie achter

Scroll naar top

Belangrijke update

Met pijn in ons hart hebben wij de keuze moeten maken om The Hair X-perience, die gepland stond op 21 en 22 april 2024, te annuleren. We waarderen iedereen die zich heeft ingezet om van The Hair X-perience een succes te maken, helaas hebben we het tij niet kunnen keren.